Nyelvtanulási praktikák


A tervezés fontossága: Mielőtt elkezdesz nyelvet tanulni, gondold át és írd le, miért szeretnéd ELSAJÁTÍTANI az adott nyelvet. Ezt a nagy célt bontsd kisebb feladatokra, ezekre a mérföldkövekre szabj időt, hogy körülbelül mikor éred el. Kérdezd meg a tanárod, hogy vajon reálisan elvárható-e tőled - figyelembe véve a képességeidet - hogy teljesítsd ezeket a célokat.

Chatelj, chatelj chatelj, így rengeteg szlenget, rövidítést és kifejezést megtanulhatsz az adott nyelvvel kapcsolatban, sőt új kultúrákat ismerhetsz meg és új barátságokat is köthetsz. Ilyen nemzetközi oldalak: www.facebook.com, www.twitter.com, www.myspace.com

Dalszövegek: Szórakozva és könnyedén lehet magunkévá tenni mindennapi kifejezéseket dalok és dalszövegek segítségével. A www.youtube.com -on megtalálod a kedvenc előadód szerzeményeit akár feliratozva is, ha a lyrics változatát keresed. Ha mégsem találod meg, akkor nagy segítségedre lehet a www.azlyrics.com weboldal. Ezután akár karaokizhatsz is a barátaiddal, így fejlesztve a nyelvtudásodat.

Etimológia: A szavak eredete érdekes lehet, és ha valami érdekes, arra könnyebben visszaemlékszünk. Vegyük példának a következő szót: pineapple jelentése ananász, megfigyelhetjük, hogy ez egy összetett szó, mely a következő tagokból áll: pine, azaz fenyő és apple, azaz alma. De miért nevezték el ezt a gyümölcsöt fenyőalmának? Ugyebár a kevésbé tanult középkori tengerészek többnyire csak alapszókinccsel rendelkeztek, ismerték az almát mint gyümölcsöt, és mivel az ananász levele a fenyőhöz hasonlított leginkább, így ötvözték a két szót és megszületett a pineapple. Érdekes etimológiával rendelkező szavak még: grapefruit, palmtree, hamburger, biro, coach, sandwich, French fries, etc.

Filmek: Tanácsos először magyar szinkronnal és idegen nyelvű felirattal nézni a filmeket. A bátrabbak akár idegen nyelven is nézhetik.
Folyamatosan ismételj! Akár buszmegállóban várakozol, akár vonaton ülsz, kapd elő a kis jegyzeteidet és ismételj!


Kifogások: Íme néhány gyakori "ha", amit le kell küzdenünk:

  • Ha fiatalabb lennék - a legaktívabb korszaka az embernek 30-60 évei közé esik, tehát sohasem késő!! Van egy angol mondás is erre: Az élet 40 évesen kezdődik! (Life begins @ 40.) Szóval 50 évesen még épphogy "tinik" vagyunk!
  • Ha lenne energiám - a tanulásba fektetett energia többszörösen megtérül.
  • Ha lenne nyelvérzékem - a nyelvtanulás 4 fő részből áll: beszéd, beszédértés, írás, olvasásértés. Olyan nincs, hogy mindenki egyformán jó a négy alap készségben. Lehet, hogy te jobb vagy olvasásértésben, mint beszédértésben. Ebből adódóan van nyelvérzéked, csak ez az írott szövegnél jobban előtérbe kerül, mint a hallottnál.
  • Ha lenne rá időm - régi mondás, de igaz: az embernek arra van ideje, amire akarja.
  • Ha lenne rá pénzem - a nyelvtanulás nem költség, hanem befektetés. Ki tudja, mikor kapsz egy jobban fizető állást evégett?
  • Ha nem kellene dolgoznom - ha erre találsz valami jó megoldást, jelezd nekem is! ;-)

Hangos olvasás: Furcsán hangozhat, de a felolvasás változatossá teheti a tanulást, főleg ha van hanganyagod, és annak elismétlésével gyakorolod a kiejtést.

Hibák: Ne félj tőlük, tanulj belőlük! Hozzátartoznak a nyelvtanulás rögös útjához. :-((

Kezdeti szótanulás: A szavak bemagolása NEM NYELVTANULÁS! Emlékezz vissza, kétévesen hogyan tanultad meg az anyanyelvedet. Ha nem megy segítek, először szavakat mondtál tele kiejtési hibával. Ez mindenkinél így van, csak van, akinél hamarabb kikopik a helytelen kiejtés, de egy idő után úgyis ráérzel az ízére. Majd a szavakkal rámutattál dolgokra. Pl.: alma, majd mondatba foglaltad (miközben az almára mutattál) "Peti alma" ebből már édesanyád tudta, hogy almát szeretnél enni. Mennyi nyelvtant használtál? Nem sokat. Zavart-e, hogy hibásan mondod? Nem. Megtanultad ezt a nyelvet? Igen. Később bővítetted a mondatokat, majd mesterien elsajátítottad a nyelvet. Ugyanezt kell tennünk a második vagy harmadik idegen nyelv elsajátításánál is. A szavakat mondatokkal kell begyakorolni. Pl.: Az én mother szereti a ham and eggs. Ilyen mondatokat is mondhatsz az elején, csak vigyázz, ne tégy magyar toldalékot hozzá. Ezzel megtanulod, hogy a szavaknak hol a helye. Pár órával később már tudsz teljes mondatot is alkotni: My mom likes ham and eggs. Innentől már rövid mondatokat tudsz szerkeszteni, később ezekből lesznek az összetettek. És kész. Hajrá!!!! ;-)

Könnyített olvasmányok: Jópofa történeteket, ugyanakkor komolyabb irodalmi műveket is olvashatsz egyszerűbb nyelvezettel, ilyen kiadványok a Bookworms, Greenbooks, és a LaSpiga könyvecskék, melyeket angolul, franciául, németül, olaszul és spanyolul is kiadnak.

Minden nap foglalkozz egy kicsit a nyelvvel! Sok kicsi sokra megy alapon ez a nyelvtanulásra is igaz, napi 20 perc nem tűnik soknak, mégis eredményre vezet.

Rendszámtábla leolvasás: Ha pirosnál várakozol, hasznosan töltheted el az idődet, ha megpróbálod a rendszámtáblák betűit és számait idegen nyelven kiejteni. (Én ennek köszönhetem az angol abc tudásom.)

Rendszeresség: A nyelvtanulás olyan, mint a sport, ha kellő kitartással végzed, meglesz a várva várt eredmény. Sajnos nincsenek itt sem csodaszerek, hiába szeretnénk benne hinni, nem lehet egy nyelvet elsajátítani akár 14 nap alatt. Folytonosság, rendszeresség, kitartás kell hozzá.

Szótanuló kártyák: Készíts kis kártyákat, melyeknek az egyik felén idegen nyelven, másik felén, az anyanyelveden olvasható az adott szó. Ezt később bővítheted mondatokkal, s amikor van szabad 5 perced, csak előkapsz egy párat és lazán át tudod ismételni a korábban tanultakat.

Szótár: A jó szótár a legjobb barátod, válogasd meg! Szükséges egy idegen nyelvű - magyar, egy magyar - idegen nyelvű, és egy egynyelvű szótár. Az utóbbi segítségedre lehet kollokációk, hasonlatok, idiómák tanulásánál. Illetve elkerülheted vele a hamis barátok, azaz a félreérthető kifejezések helytelen memorizálását.

Utazás: Igazi, izgalmas próbatétel. Az elején döcögősen veheted magad rá, hogy idegen nyelven kommunikálj, de megéri, rengeteget tanulsz belőle és rendkívül élvezetes. A valóságban megélt szituációk rögzülnek a legjobban az elménkben. Nem baj, ha hibázol, majd kijavítod, hisz senki sem született úgy, hogy mindent tud.

Záró sorok írása: Ha a helyesírással gondod van, sokat segíthet a gyakorlósorok írása.